Vragen over kaas
Kaas is niet slecht voor je hond of kat MITS je het met mate doet. Wij vroegen het aan onze eigen dierenarts Marcel Leloup.
Hieronder lees je wat hij hierover zegt.
Dierenarts Leloup: Naar mijn mening, is kaas niet echt schadelijk.
Wel kan er bij hond of kat na verloop van tijd algehele jeuk gaan optreden.
Dit is dan een gevolg van een allergie voor rund-eiwitten.
Aan mensen met een huisdier met chronische jeuk, vraag ik in de praktijk altijd of zij het dier dagelijks wat verwennen met een stukje kaas.
Is dit het geval dan kan dat kleine stukje kaas, wat bijna dagelijks gegeven wordt , een prikkel zijn voor het immuunsysteem en uiteindelijk een allergie geven.
In dat geval is het advies het dier zeker 3 maanden lang geen kaasstukjes en ook geen andere zuivelproducten als lekkernij te geven.
Ook moet men even checken of de brokken een rundvleesingrediënt hebben.
Zo ja, dan ook een andere brok gaan geven waarin geen rundvleesbron zit.
Mocht in die periode de jeuk enorm afnemen, is een rundeiwit-allergie min of meer aangetoond.
Een ander iets is natuurlijk dat kaas veel calorieën bevat en bij teveel voeren hiervan kan het huisdier te dik worden.
En dat is natuurlijk ook niet de bedoeling. Maar goed, blijft het dagelijks bij een klein stukje kaas, dan zullen de meeste huisdieren geen klachten krijgen en blijft het hen goed vergaan.
- Jong belegen Goudse kaas: deze kaas smelt mooi op de pizza en geeft een lekkere smaak. Jong belegen kaas geeft samen met mozzarella en Parmezaan een mooie basissmaak aan je pizza. Je hoeft in principe geen andere kaas meer te gebruiken.
- Belegen of oude (geiten)kaas: deze kan je gebruiken in plaats van Parmezaan. De kazen zijn ook wat zouter waardoor je er net als Parmezaan maar weinig van hoeft te gebruiken.
- Zachte geitenkaas: lekker op een pizza met crème fraîche, courgette, tijm en honing.
- Gruyère: Zwitserse kaas met een licht zoete en zoutige smaak en goede smelteigenschappen.
- Cheddar: Engelse harde kaas met een mooie, goudgele kleur. Deze kaas heeft een romige en lichtpittige tot pittige smaak, afhankelijk van de rijping.
- Gorgonzola: een zachte Italiaanse blauwschimmelkaas met romige, ziltige en pittige smaak. Deze kaas is vrij zout dus stem je andere kazen daarop af.
- Talegio: dit is een Italiaanse zachte korstkaas met vrij krachtige geur en lichtzoete smaak.
Jonge kaas en extra belegen kaas zijn het meest geschikt. Maar ook gruyère, manchego, mozzarella en cheddar zijn geschikt. Het brood is bij voorkeur een dun en stevig snee brood.
Het is de gesmolten kaas die de tosti zo lekker smeuïg maakt. Je hebt vast wel gemerkt, dat niet alle soorten kaas even goed smelten. Dit heeft te maken met de pH-waarde van de kaas. Hoe lager deze waarde is, hoe beter de kaas smelt. Voor een lekkere tosti kunt u dus het best kazen gebruiken met een lage pH-waarde. De kazen met een lage PH waarde zijn: Jonge kaas en extra belegen kaas maar ook gruyère, manchego, mozzarella en cheddar zijn geschikt.
Het ideale brood
Bakken
De eerste graskaas is meestal verkrijgbaar in mei. Maar waarom pas in mei en niet eerder?
- Jong belegen Goudse kaas: deze kaas smelt mooi op de pizza en geeft een lekkere smaak. Jong belegen kaas geeft samen met mozzarella en Parmezaan een mooie basissmaak aan je pizza. Je hoeft in principe geen andere kaas meer te gebruiken.
- Belegen of oude (geiten)kaas: deze kan je gebruiken in plaats van Parmezaan. De kazen zijn ook wat zouter waardoor je er net als Parmezaan maar weinig van hoeft te gebruiken.
- Zachte geitenkaas: lekker op een pizza met crème fraîche, courgette, tijm en honing.
- Gruyère: Zwitserse kaas met een licht zoete en zoutige smaak en goede smelteigenschappen.
- Cheddar: Engelse harde kaas met een mooie, goudgele kleur. Deze kaas heeft een romige en lichtpittige tot pittige smaak, afhankelijk van de rijping.
- Gorgonzola: een zachte Italiaanse blauwschimmelkaas met romige, ziltige en pittige smaak. Deze kaas is vrij zout dus stem je andere kazen daarop af.
- Talegio: dit is een Italiaanse zachte korstkaas met vrij krachtige geur en lichtzoete smaak.
Jonge kaas en extra belegen kaas zijn het meest geschikt. Maar ook gruyère, manchego, mozzarella en cheddar zijn geschikt. Het brood is bij voorkeur een dun en stevig snee brood.
Het is de gesmolten kaas die de tosti zo lekker smeuïg maakt. Je hebt vast wel gemerkt, dat niet alle soorten kaas even goed smelten. Dit heeft te maken met de pH-waarde van de kaas. Hoe lager deze waarde is, hoe beter de kaas smelt. Voor een lekkere tosti kunt u dus het best kazen gebruiken met een lage pH-waarde. De kazen met een lage PH waarde zijn: Jonge kaas en extra belegen kaas maar ook gruyère, manchego, mozzarella en cheddar zijn geschikt.
Het ideale brood
Bakken
De eerste graskaas is meestal verkrijgbaar in mei. Maar waarom pas in mei en niet eerder?
Weetjes over kaas
Wist je dat...
- Je bij ons aan de kraam altijd een goed advies krijgt over kaas.
- Wij heel veel verschillende soorten op voorraad hebben.
- En dat ze bij ons altijd lekker vers van het mes zijn!
- Nederland meer dan 650 miljoen kilo kaas per jaar produceert en daarmee de vier na grootste kaasproducent ter wereld is?
Niet gek voor zo'n klein landje, toch? - Nederland ruim 16 miljoen inwoners en 1,5 miljoen melkkoeien telt?
- Op dit moment nog op ongeveer 300 boerderijen boerenkaas wordt gemaakt?
- In de Noord-Hollandse weiden vooral de zogenaamd Holstein zwartbonte koeien grazen?
Dat zijn echte magere melkkoeien die van oorsprong uit Nederland komen. - Koeien die de officieel erkende weidemelk geven ten minste 120 dagen per jaar, vanaf het voorjaar tot aan het najaar
minimaal 6 uur per dag in de wei staan? - Voor 1 kilo kaas is 10 liter koeienmelk, 9½ liter geitenmelk of 6 liter schapenmelk nodig is?
- De melk van koeien die uien hebben gegeten wordt afgekeurd om kaas van te maken?
- 'Biest', de eerste melk van de koe nadat ze heeft gekalfd, boordevol antistoffen zit, die, net als moedermelk, helpen bij de ontwikkeling van de immuniteit?
- April/mei de periode van de Nederlandse graskaas is? Deze kaas wordt gemaakt van de melk van koeien die na een lange winter voor het eerst weer in de wei lopen en het lentegras eten.
- Kaas op houten planken wordt bewaard omdat hout het vocht opneemt van de zwetende kaas?
- Hoe langer de rijping, hoe meer aders en hoe intenser de smaak van blauwaderkaas is.
- Kaas met gaten ontstaat door gasvorming in de kaas onder invloed van specifieke melkzuurbacteriën? Die zorgen ook voor de lekkere smaak en het typische aroma van kaas.
- De smaak van kaas ook wordt bepaald door wat de koeien eten?
- Het vetgehalte van kaas meestal wordt aangeduid met een cijfer en een plusteken? Bijvoorbeeld 48+, 30+, 20+. Dat betekent dat het percentage vet aangeduid wordt per 100g droge stof en niet per 100g kaas. Kazen tot 20+ zijn mager, kazen van 20+ tot 40+ zijn light.
- Nederlanders heel erg van kaas houden? Gemiddeld wordt er zo'n 17 kilo kaas per persoon per jaar gegeten.
- De meeste kaas nog steeds op brood wordt gegeten?
- Kaas eten de tanden tegen cariës (tandbederf) beschermt? Zowel de eiwitten aanwezig in kaas als calcium zouden hierin een rol spelen. Een stukje kaas na de maaltijd is dus nog niet zo slecht bedacht door de Fransen. Dit mag echter geen reden zijn om extra kaas te gebruiken. Pas het in je voedingspatroon in om te vermijden dat je totale vetinname te hoog wordt en weet dat kaas eten het dagelijkse poetsen van de tanden zeker niet kan vervangen.
Spreekwoorden met kaas
- Ergens (geen) kaas van gegeten hebben - Ergens (niets) van afweten
- Een harde man op een stuk weke kaas - Hij lijkt grof, maar heeft een goede inborst
- Hij laat zich de kaas niet van het brood eten - Opkomen voor iets
- Dat is kaas voor hem - Precies wat hij wil
- Aan de geur van de kaas herkent men de geit - afkomst kan je niet verbergen
- Ergens kaas aan hebben - er maling aan hebben
- De boter en de kaas te dik gesneden hebben - te veel verteerd hebben
- Ieder kaasje heeft zijn gaatje - Iedereen heeft wel een een probleem
- Hij snijdt de kaas met hompen - Hij leeft loyaal op andermans kosten