Welke wijn bij welke kaas

Beoordeel dit item
(1 Stem)

De verscheidenheid in kazen is zo groot dat het onmogelijk is om 1 wijn te kiezen die bij een heel uitgebreid kaasassortiment past. Komt u langs bij ons op de markt, wij hebben veel soorten op voorraad en kunnen u helpen met het maken van de juiste keuze.

 

Aandachtspunten:

  1. Ieder soort kaas vraagt zijn eigen soort wijn
  2. Heel vaak past witte wijnen beter bij kaas dan rode wijn.
  3. Wijnen en kazen uit dezelfde streek passen vaak erg goed bij elkaar.
  4. Bij pittige kazen past een frisse witte wijn vaak beter dan een stevige wijn.
  5. Als je het aantal soorten kaas op een plankje beperkt, is de keuze voor een passende wijn makkelijker.
  6. Wijnen met uitgesproken tannines zijn niet goed te combineren met kaas.
  7. Een overdosis hout in de wijn past niet goed bij kaas.
  8. Het zoetgehalte is belangrijker dan het alcoholgehalte.
  9. Bij erg zoute kazen serveer je liever geen rode wijn.
  10. Neem bij twijfel een witte wijn.

Het algemene advies is:
Bij blauwader kaas (pittig) kies je een zoete witte wijn
Bij blauwader (mild) kan zowel rode wijn als een zoete witte wijn
Bij een kaas met een witte korst kies je een witte wijn
Bij een kaas met gewassen korst, kies je een zoete witte wijn
Bij een (Half) Harde kaas, kies je een rode wijn, hoe ouder de kaas hoe krachtiger de wijn.
Verse kaas, zoals brie, vraagt een witte wijn of een mousserende wijn

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is witte wijn sneller te combineren met kaas dan rode wijn.