Kaasweetjes

Interessante kaasweetjes; hoe combineer ik kaas en wijn, waarom heeft kaas gaten, wat is er nodig voor een kilo kaas, hoe stel ik een lekkere kaasplank samen...... de antwoorden op al deze vragen en meer, vind u hieronder!

Kaasfondue

Kaasfondue komt oorspronkelijk uit de Zwitserse Alpen. In het Franstalige deel van Zwitserland wordt voornamelijk Gruyère gebruikt, in het Duitstalige deel vooral Emmentaler. In Nederland wordt voor een klassieke kaasfondue een mengsel van zowel Gruyère als Emmentaler gebruikt.
De kaas wordt gesmolten in witte wijn.

Wat heb je nodig?

Kaasfondue maak je in een caquelon (kaasfonduepan). Dit is een aardewerk pan met een steel. De naam is afgeleid van het 18e eeuwse Zwitserse woord “kakel” ofwel “pan van aardewerk”. 

Mocht je een caquelon gaan aanschaffen is het belangrijk er op te letten dat de pan vuurvast is, dan kun je de fondue al meteen op het fornuis in de pan bereiden en hoef je het mengsel later niet over te gieten.
Gebruik ook altijd een houten lepel om de kaasfondue te bereiden!

De kaasfondue houd je het beste warm door de caquelon op een spiritusbrander te plaatsen waarvan de vlam regelbaar is. Natuurlijk kun je ook een rechaud of theelichtje gebruiken, maar hierbij is de temperatuur wat lastiger onder controle te houden.

Ook heb je fonduevorken nodig, dit zijn lange smalle vorken (meestal met twee punten) waaraan je bijvoorbeeld het stokbrood prikt, dat je vervolgens in de kaasfondue doopt.

Om in te dopen

  • Als basis wordt stokbrood gebruikt om in te dopen, maar er zijn natuurlijk ontelbare variaties mogelijk.
  • Enkele voorbeelden:
  • Zwitserse kaasfondue:
  • geblancheerde broccoli- of bloemkoolroosjes
  • blokjes ham

Boeren kaasfondue

  • champignons (evt. geblancheerd)
  • stukjes roggebrood
  • opgerolde stukjes katenspek....................

Welke wijn bij welke kaas

De verscheidenheid in kazen is zo groot dat het onmogelijk is om 1 wijn te kiezen die bij een heel uitgebreid kaasassortiment past. Komt u langs bij ons op de markt, wij hebben veel soorten op voorraad en kunnen u helpen met het maken van de juiste keuze.

Kaasweetjes

Wist je dat...

  • Je bij ons aan de kraam altijd een goed advies krijgt over kaas
  • Wij heeeeeel veel verschillende soorten op voorraad hebben
  • En dat ze bij ons altijd lekker vers van het mes zijn!
  • Nederland meer dan 650 miljoen kilo kaas per jaar produceert en daarmee de vier na grootste kaasproducent ter wereld is? Niet gek voor zo'n klein landje, toch?
  • Nederland ruim 16 miljoen inwoners en 1,5 miljoen melkkoeien telt?
  • Op dit moment nog op ongeveer 300 boerderijen boerenkaas wordt gemaakt?
  • In de Noord-Hollandse weiden vooral de zogenaamd Holstein zwartbonte koeien grazen? Dat zijn echte magere melkkoeien die van oorsprong uit Nederland komen.
  • Koeien die de officeel erkende weidemelk geven ten minste 120 dagen per jaar, vanaf het voorjaar tot aan het najaar minimaal 6 uur per dag in de wei staan?
  • Voor 1 kilo kaas is 10 liter koeienmelk, 9½ liter geitenmelk of 6 liter schapenmelk nodig is?
  • De melk van koeien die uien hebben gegeten wordt afgekeurd om kaas van te maken?
  • 'Biest', de eerste melk van de koe nadat ze heeft gekalfd, boordevol antistoffen zit, die, net als moedermelk, helpen bij de ontwikkeling van de immuniteit?.........................

Kaasplankje

Een goede kaasplank is een kunstwerk op zich. De variatiemogelijkheden zijn onbeperkt, er is geen standaard kaasplank. Een kaasplankje is niet alleen een culinaire verrassing, het is ook een lust voor het oog. Deel uw kaasplank in naar eigen voorkeur, en die van je gasten natuurlijk. Hier vind je heerlijke en verrassende combinaties. Maak van uw kaasplank een belevenis! En wist u dat wij ook mooie kaasplanken in ons assortiment hebben? Vraag aan de kraam op de markt naar de soorten kaas die wij hebben. We kunnen ook een mooie plank voor u samenstellen en deze verpakken, leuk om als cadeaupakket/geschenkpakket te geven!
U vindt voorbeelden bij 'Geschenken' bovenaan onze pagina.

 

Een paar tips: